EKÁER változás 2016 augusztus 01.-jétől

A törvény alkotók finomítottak a rendszer szabályain a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalata és a tisztességes piaci szereplők jelzései alapján. Ennek eredménye, hogy 2016. augusztus 1-jétől hatékonyabban működik, és szűr az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER)
Az illetékesek szerint, a változások, szigorítások a rendszer további fehérítését és a tisztességes piaci szereplők védelmét szolgálják.

A legfontosabb változások:

– A 3,5 tonna össztömeget meghaladó, egyébként nem útdíjköteles járművek esetében is kell EKÁER számot kérni, azaz regisztrálni kell a NAV rendszerében a nem kockázatos szállítmányokat akkor is, ha kisebb járművet használnak, de a raktérbe 3,5 tonnánál több árut rakodnak.

– A bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru esetén az áru értékének akár 40 %-ig terjedő bírságot is kiszabhat a NAV.

– 2016. augusztus 1-jével a hatósági zár sértetlenségét egészen addig az időpontig biztosítani kell, ameddig azt a NAV le nem veszi. Amennyiben baleset vagy egyéb elháríthatatlan ok miatt sérül az áru vagy a hatósági zár, haladéktalanul értesíteni kell az adóhivatalt.

Az előírások be nem tartása, akár 1 millió forintos mulasztási bírsággal is sújtható!